Scrabble Ranking

26 juni 2011

Jan De Ridder wint met brio een merkwaardige interclub in Tessenderlo

Op 25 juni stond de twintigste interclub van Littera Tessenderlo geprogrammeerd, pal op de 66e verjaardag van Fair Player Omer Van Hoecke. Hijzelf vond dat geen reden om thuis te blijven. Integendeel. Scrabbelen is zijn ding, en naar interclubs kijkt hij uit. Omwille van de toch wel grote verdiensten van die man in de scrabblewereld, hield Littera het niet bij een simpele aankondiging, maar werd voor het eerst in de scrabblegeschiedenis door de aanwezigen in koor een hartelijk "lang zal hij leven" gezongen. 

Dat het verloop van een scrabblepartij vaak van details afhangt, mocht nog eens blijken. In de eerste beurt konden twee woorden van 38 punten gevormd worden, nl. BLOUWT en WITBOL. Niemand koos voor dit laatste woord, waardoor de jury verplicht was om het spel de rechterkant op te sturen. Spijtig, want met WITBOL zou in de tweede beurt de scrabble INEENZET kunnen gelegd worden, waardoor vanaf beurt drie een negenklapper tot de mogelijkheden zou behoord hebben. Van dit mooie scenario kwam echter niks in huis. In beurten twee en drie werd de openingszet eerst met ZEENT, en nadien met KLAUWT stevige omwikkeld met plakkers. Voor de pauze werd enkel de rechteronderzijde van het bord benut. Het was beurt negen die de belangrijkste impact had op de tussenstand. Zij die MONKJES probeerden kregen geen punten, terwijl MOSEN en OKSEN 55 belangrijke punten opbrachten. Aan de pauze leidde Jan de Ridder met een score van 425 op 437 punten. Willy Van Laethem (419 pt.) en Jan Cornet (418 pt.) waren echt niet ver weg.  

BLOUWEN : zich opwarmen door de armen herhaaldelijk over de borst tegen het lijf te slaan
WITBOL : witkop, jongen met wit haar
ZENEN : (Bargoens) slaan
MONKEN : pruilen
MOSEN : knoeien, prutsen
OKS : degelijk, goed 

Na de pauze zochten de deelnemers trapsgewijs met korte woordjes de hoger gelegen regionen van het spelbord op. De aanbouwmogelijkheden bleven beperkt, en het spel leek wel helemaal dicht te slibben. Gelukkig schiepen in beurten 14 en 15 eerst NAHEF, en vervolgens BESTEEL, nieuwe mogelijkheden. In beurt 16 was het eindelijk raak! De getrokken letters lieten twee scrabbles toe, nl. OPNEMERS en POMERANS. Slechts 21 van de 119 deelnemers grepen één van die twee mogelijkheden, en konden daardoor zo'n 40 meerpunten binnenhalen. In beurt 19 leidde JADJE de apotheose in. Dat woord werd immers meteen nadien als kapstok gebruikt voor  SQUARE, goed voor 75 punten. Cris Clonen, Maddy Janssen en Herman van Westerloo spraken hun connecties aan en pakten in beurt 21 uit met CAPO. Daardoor kon het spel niet met het langere CANOPEN beëindigd worden, en diende dus nog een tweeëntwintigste beurt gespeeld te worden. En wat voor een beurt... Twee blanco blokjes maakten het mogelijk dat op één plaats vier scrabbles konden gelegd worden, nl. HANNIKEN, NANKINET, NAHINKEN en KANUNNIK. Slechts 24 spelers lukten erin om een geldige scrabble te vormen. Exact 25 spelers kregen een nulscore, veelal omdat ze het verraderlijke dicteewoord KANUNNIK verkeerd spelden. De top tien werd daardoor nog flink door mekaar geschud. Jan De Ridder keek ernaar en zag zijn voorsprong op de valreep nog onverwacht grote proporties aannemen. Zijn zoveelste overwinning was binnen. Jan Cornet, een verrassende Rudi Boesmans, en een alweer sterke Filip Overath bleven overeind in de laatste beurt, en schoven zo nog vier plaatsen op. Zij eindigden het kortst in de buurt van de winnaar. 

OPNEMERS : iemand die de grootte van iets registreert
POMERANS sinaasappelachtige vrucht (ook de boom wordt zo genoemd)
JAD : aanwijzer bij het voorlezen van de Thora
SQUARE : plein
CAPO : hoofd van een maffiafamilie
KANUNNIK : geestelijke
HANNIK : schreeuwend, kijflustig wijf 
NANKINET : op nanking gelijkende katoenen stof van verschillende kleuren


Klik op het beeld voor een grotere weergave


De volledige individuele uitslag vind je hier.


De top tien met hun glazen trofee vol edel vocht.
(Klik op de foto voor een grotere weergave)

Greet Faes van Alfabet Putte speelde een zeer sterke partij. Ze overtrof haar huidige rankingscore het meest van allemaal, en eindigde als beste B-speelster op de elfde plaats. Greet Lenaerts en Annemie Vander Straeten mochten als tweede en derde B-speelster mee op de foto.

v.l.n.r. Greet Faes, Greet Lenaerts en Annemie Vander Straeten
(Klik op de foto voor een grotere weergave)
   



25 juni 2011

Verba Rotselaar houdt Munster Bilzen van clubzege in Tessenderlo

In Tessenderlo zette Verba Rotselaar de sterkste clubprestatie uit haar clubgeschiedenis neer. Drie ex-leden van Vinding Leuven die in het recente verleden aansloten bij buur Verba Rotselaar, verzamelden samen 50 plaatspunten. Dat was goed voor de eerste clubtrofee uit de geschiedenis van de Vlaams-Brabantse ploeg.

Even leek Littera nog stokken in de wielen te steken. De organiserende club jumpte na een belangrijke zestiende beurt plots van plaats negen naar plaats één in de clubstand. In de allerlaatste beurt ging menig speler in de fout. Ook Littera bleef niet gespaard van het nullenleed. Verba kwam zo net op tijd terug aan kop. Munster Bilzen, de club die ook in Lede tweede werd, eindigde tweede op drie puntjes van Verba. Littera op haar beurt deed drie punten minder goed dan Munster, en werd dus derde. 

Danny Crabbé (8e), Greet Lenaerts (24e) en Romain Frickx (18e)
wonnen voor Verba de clubtrofee
(Klik op de foto voor een grotere weergave)

De huidige top tien


In de kop van de tussenstand verandert er niet veel. Littera neemt iets meer afstand van Fair Play Destelbergen. 't Peirt Dendermonde blijft derde, maar ziet wel de achterstand op de twee koplopers serieus oplopen. 

De volledige clubranking, met vermelding van de scores per wedstrijd vind je hier.

5 juni 2011

Floris van Ouwerkerk wint in Lede

Nadat de gemeente in 2010 zaal De Bron had opgevorderd voor verkiezingen, kon de club uit Aalst in 2011 op de eerste junizaterdag terug gebruik maken van hun preferente interclublocatie. Zo'n 129 deelnemers gingen op Chipkas uitnodiging in. Ze trotseerden het warme weer, en vonden gelukkig een behoorlijk frisse zaal. Zoals gebruikelijk in Lede zou ook nu Jan De Ridder deel uitmaken van de jury, waardoor de favorietenrol werd doorgeschoven naar de Nederlander Floris van Ouwerkerk.


Elias Van Herpe kreeg de opdracht om de eerste zeven letters uit het zakje te halen. Hij deed dat goed, want de scrabbles KNIEREN, INREKEN of INKEREN waren een haalbare kaart voor alle deelnemers. De jury koos voor INKEREN op B8. Vreemd genoeg -zo bleek later- deed dat niet bij iedereen woorden als PINKEREN en het veel bekendere LINKEREN opdoemen, twee bijzonder lucratieve verleningen van de openingszet. Reeds in de tweede beurt kon men zich hiervan bedienen, maar de gedane vondsten moesten allemaal onderdoen voor VERFOEID, de tweede scrabble. In beurt vier kwam de hoogste score van de partij eraan. Niet met de scrabble CELSNAAR, maar wel met CLEANS in aanbouw met LINKEREN. Wie die mogelijke aanbouw over het hoofd gezien had, was op achtervolgen aangewezen. Dat was helemaal het geval voor Omer Van Hoecke die met zijn LANCES (een werphengel in de visserij) botving in de nochtans overvolle woordenpoel van Van Dale. Eigenlijk was na de vierde beurt de eerste wedstrijdhelft voor 80% gespeeld. De woorden die volgden, gaven het wedstrijdbord wat meer gestalte, maar grote verschuivingen in de stand bleven uit. Na de koeken vernamen de deelnemers dat drie spelers minder dan tien punten hadden gemist. Favo Floris stond op kop met 537 op 539 punten. Zijn landgenoot Bert van der Loo, en de West-Vlaming in vorm Herman Vanackere, deelden de tweede plaats met 531 punten.  

KNIER: scharnier
PINKEREN: pinkelen, een bepaald jongensspel spelen

LINKEREN: (link, linker, linkst) vals, gevaarlijk, leep.
CELSNAAR: een snaar van een cello

In de twaalfde beurt van de wedstrijd botsten tal van deelnemers tegen de beperkingen van Van Dale. Terwijl makkelijke 40 punten maar voor 't oprapen waren, gingen dertig spelers voor de verlenging van CLEANS naar CLEANSTEN. Dat bracht acht punten meer op, ...zo dachten ze. Dat de ene wielrenner cleaner is dan de andere, en misschien zelfs de cleanste is van het ganse peloton, dat is nog niet doorgedrongen tot Van Dale. In beurt dertien kwam TEUGDE op het bord, en dat was meteen de kapstok voor PANCAKE, de derde scrabble van de partij. Zij die zich daarvan bedienden konden hun score behoorlijk opsmukken. Een vierde scrabblemogelijkheid diende zich aan in beurt achttien. GEIJSDEN en GEJENSDE konden rekenen op de scrabblebonus van 50 punten, en dat zorgde nog voor grote verschuivingen in de stand. Na twintig beurten zat de partij erop.  

TEUGEN: beteugelen
PANCAKE: cosmetisch middel (geen mv. !)
IJZEN: in ijs leggen
JENZEN: gooien, smijten, rukken


Klik op de foto voor een grotere weergave

Ondanks het feit dat Floris van Ouwerkerk in de tweede wedstrijdhelft met MISWOGEN tegen een nulscore aanliep, en zo 44 punten verloor, was hij een maatje te sterk voor de andere deelnemers. Floris (925 pt. op 977) zag zestien maal de hoogste score, en was één van de tien spelers die vier scrabbles zag. Ook Luc Steels (912 pt.), Christine Feijen (908 pt.), Herman Vanackere (905 pt.) en Gerda Van Mierlo (903 pt.) rondden de kaap van 900 punten. 

De volledige individuele uitslag vind je hier.



De top tien, met rechts vooraan winnaar Floris
(Klik op de foto voor een grotere weergave)


4 juni 2011

Littera wint in Lede

In Lede was Littera Tessenderlo voor de derde maal op zes wedstrijden de sterkste ploeg. Met Herman Theys (8e) en Cris Clonen (9e) telde Littera als enige club twee leden in de top tien. Dankzij de sterke prestatie van dat duo volstond de vijfentwintigste plaats van Willy Lintermans voor de clubzege. Met deze overwinning verstevigt de Limburgse ploeg haar leidersplaats in de clubranking. Fair Play Destelbergen houdt de kloof overbrugbaar. 't Peirt Dendermonde heeft een stevige greep op de derde plaats.

De mand met dertien biertjes: de fel gesmaakte clubtrofee.

De volgende rankinginterclub vindt op 25 juni plaats in Tessenderlo. Vorig jaar won de plaatselijke club haar eigen organisatie, maar dat kan niet elk jaar. Hun gouwgenoten uit Genk en Bilzen kwamen postvatten in de top tien, en kunnen in het naburige Tessenderlo allicht met een sterke ploeg aantreden. Dat zal hen normaliter geen windeieren  leggen.

De huidige top tien


De volledige clubranking, met vermelding van de scores per wedstrijd vind je hier.