Scrabble Ranking

31 juli 2011

Twee winnaars op de interclub in Sint-Niklaas

Reeds voor de 32e keer organiseerde scrabbleclub De Wase een interclub. Van heinde en verre kwamen 138 spelers naar Sint-Niklaas. Ze zouden nog eens hun beste beentje voorzetten, in de hoop om na afloop van het spel met een goede prestatie terug huiswaarts te kunnen keren. 

De wedstrijd kende een verrassende start. Terwijl vrijwel iedereen dacht dat niet eens twintig punten konden gescoord worden, pakte een zeer kleine minderheid van de spelers uit met de scrabble ESESSEN, goed voor 74 punten. Deze openingszet zou een grote impact hebben op het verdere verloop van het spel, én op de uitslag. Zij die het woord kenden, wisten doorgaans ook met welke letters het vooraan kon verlengd worden. Tot tweemaal toe kon men gebruik maken van die kennis. Een eerste keer in beurt drie. De mogelijke scrabble DOKKERT bracht in combinatie met DESESSEN 102 punten op. De vierklapper TOKKERDE leverde toen echter op een andere plaats 8 punten meer op, waardoor de aanbouwmogelijkheid beschikbaar bleef. In de vijfde beurt kon de scrabble  BEWAREN gecombineerd worden met BESESSEN, met 111 punten als beloning. Wie ESESSEN en de aanbouwmogelijkheden niet kende, zag gespreid over drie beurten minstens 120 punten aan zich voorbijgaan. In de zesde en zevende beurt konden meerdere scrabbles gelegd worden, waardoor er aan de top geen grote verschuivingen plaatsvonden. De MOLENKA die in beurt zes op het bord kwam, werd meteen daarna door Floris van Ouwerkerk enig mooi verlengd. Zijn EMERALD leidde tot een MOLENKAR, goed voor 107 punten. Gelukkig kon toen met een vierklapper LAMEERDE de schade beperkt worden tot één puntje. Floris verdiende eigenlijk meer voor zo'n mooie solo! Op het bord lagen al enkele fraaie combinaties toen in de negende beurt een zesde scrabble uit het zakje kwam. Onder andere FIGUREER en GEFRUITE behoorden tot de mogelijkheden, maar de vierklapper FLEURIGE bracht 114 punten op. Met PENNYS werd de eerste wedstrijdhelft afgesloten. Na tien beurten lagen al 755 punten op het bord.

ESES : (muziek) dubbel verlaagde e
TOKKEREN : telkens even ophouden, talmen
DOKKEREN : benaming voor het geluid dat het stoten van wielen op straatstenen maakt
DESES : (muziek) dubbel verlaagde d
BESES : (muziek) dubbel verlaagde b
MOLENKA : kade die het gebied begrenst dat door een watermolen moet drooggelegd worden
EMERALD : smaragd 


Jan de Kruiff (701 pt.) ging als leider de tweede helft tegemoet. Rina Van Mierlo (698 pt.) zat op zijn hielen. Jan Cornet (662 pt.) volgde al een eindje verderop. Vanaf beurt elf veranderde het spelbeeld. Scrabbles bleven uit, onder andere omdat de letter Q vijfmaal uit het zakje kwam. In de dertiende beurt trad nog één keer de muziekwereld op de voorgrond. DEUN werd op het bord gelegd, maar de computer scoorde toen met SOUND op diezelfde plaats nog één puntje meer. Floris van Ouwerkerk verlengde wat later als enige DEUN met SOIT tot DEUNS. Hij schreef daarmee een tweede solo op zijn naam. Met CRAG, JOEPT, KIF en COCON totaliseerde de eindscore na twintig beurten 1131 punten. In de tweede wedstrijdhelft werden dus maar 376 punten toegevoegd aan het totaal. Het waren vooral nulscores, o.a. voor Jan Cornet, die nog voor verschuivingen zouden zorgen. 

DEUN : (bijv. nw.) armoedig
CRAG : schelpgrind
JOEPEN : tjoepen, springen
KIF : klein grind; ruzie, jaloezie; hasj

Klik op de afbeelding voor een grotere weergave

Bovenaan in de uitslag prijken alleen namen van ESESSEN-kenners. Rina Van Mierlo haalde Jan de Kruiff nog in. Samen eindigden zij op de eerste plaats. Na haar zege in Heist , eerder dit seizoen, mocht Rina voor de tweede keer in haar leven de hoofdprijs in ontvangst nemen. Jan de Kruif deed dat al vaker. Een laatste keer in Tessenderlo 2010. Ook op de derde plaats eindigden twee spelers ex aequo: solist Floris van Ouwerkerk en Luc Steels. De vier spelers die de top drie bezetten, zagen als enigen de zes scrabbles en kwamen zo aan een score van meer dan 1000 punten.  
  

De volledige individuele uitslag vind je hier.

De top 10
(Klik op de foto voor een grotere weergave)



Na de interland als tussendoortje, staat over één maand de interclub in Ronse op het programma.