Scrabble Ranking

29 augustus 2009

Jan De Ridder en Littera domineerden in Ronse

In Ronse daagden 112 van de 121 ingeschreven NTSV-leden op voor de twaalfde interclub van Quercus. Gelukkig voor de Amsterdammers Twan Swenker en Carla Adelaar duurde de openingsspeech van spelleider Julien Struyve anderhalve minuut te lang, anders hadden zij de zaal maar kunnen betreden na de eerste beurt. Dat lot was Paul Serneels, René Uytterhoeven en Lutgard Torfs beschoren. Zij arriveerden tijdens de eerste beurt waardoor ze de wedstrijd startten met een nulscore. Topspeler Jan de Kruiff en twee van zijn clubleden zagen bij hun aankomst dat reeds twee woorden op het bord lagen. Zij verkozen om niet meer deel te nemen om zodoende niet met een te grote handicap aan de wedstrijd te beginnen.

Wil je voor lezing van het verslag de wedstrijd naspelen? Klik dan
hier


Met de openingszet GEZEUR werd het spel naar rechts geopend. Onder andere favoriet Jan De Ridder achtte het veiliger om voor vier punten minder met ZEURT van start te gaan. Van Dale is immers zeer selectief geweest bij de opname van GE-woorden. De durvers werden echter beloond. In de vier beurten die volgden werden in totaal slechts vijf klinkers uit het letterzakje gehaald, waardoor de scores niet hoog opliepen. In het tweede gedeelte van de eerste wedstrijdhelft sloeg het spelbeeld totaal om. Julien trok meer klinkers dan medeklinkers, waardoor de trekkingen plots meer mogelijkheden inhielden. De scrabbles ZODANIGE (beurt 6), BOUWTYPE en SUBTYPEN (beurt 7) en DONATERE en TOENADER (beurt 10) dreven de max aan de pauze op tot 560 punten. Ook de vierklapper EQUALER (beurt 9) had ruim bijgedragen tot die mooie tussenscore. Jan De Ridder (551 pt.) en Jan Cornet (541 pt.) hadden een ruime voorsprong uitgebouwd. Naaste achtervolger was Willy Van Laethem (494 pt.).

(Klik op de foto voor een grotere weergave)

Na de koeken kwam scrabble nummer vier op het bord: HEENSNEL. Vanaf beurt twaalf veranderde de wedstrijd weer van gedaante. De resterende klinkers leken zich te verstoppen in het zakje, waardoor het beurtgemiddelde in de resterende tien beurten beperkt bleef tot 38 punten. Het waren vooral nulscores die de uitslag nog wat door elkaar schudden. Kleppers als Omer Van Hoecke, Rob Rondou en Jan Mahieu werden daarbij niet gespaard. Het zat hen in Ronse echt niet mee, en dat gaat nog ruim een jaar zichtbaar zijn in de ranking. Jan De Ridder (998 pt.) bleek na de pauze geen enkel punt verloren te hebben, waardoor hij zijn voorsprong nog verruimd had. Hij behaalde 99.11% van de punten, de hoogste score sinds augustus 2002. In hetzelfde decor (Ronse) lukte toen dezelfde man (Jan De Ridder) een score van 99.37%.

(Klik op de foto voor een grotere weergave)

Jan Cornet (945 pt.) hield stand op de tweede plaats. Willy Van Laethem (897 pt.) werd verdienstelijk derde. Winnaar bij de B-spelers werd Erik Vandenhende van Blanco Tielt. Vlak achter hem eindigde zeer verrassend Paula Seneca, een B3-speelster van Negenhof Sint-Pieters-Leeuw. Winnaar Jan De Ridder vond 18 maxen, 4 meer dan Willy Van Laethem en Luc Steels. Jan Cornet en Henk Jongepier deden met 13 stuks niet veel minder goed. Slechts 15 deelnemers benutten minstens twee van de vier scrabblemogelijkheden, wat aangeeft dat de moeilijkheidsgraad van die scrabbles hoog mag worden ingeschat.

Littera Tessenderlo won de clubbeker. Ondanks de afwezigheid van voorman Ronny Heylen realiseerden de mannen van Tessenderlo toch een mooi eindresultaat. Frans Symons (7e) en Cris Clonen (11e) deden wat van hen verwacht werd. De knappe prestatie van Herman Theys (15e) volstond ruimschoots voor de cluboverwinning.

De top tien in Ronse
(Klik op de foto voor een grotere weergave)










Frans Symons, Cris Clonen en Herman Theys wonnen
voor Littera de clubtrofee
(Klik op de foto voor een grotere weergave)

Wil je inzage in het wedstrijdblad met vermelding van de getrokken letters, gelegde woorden, de mogelijke scrabbles en de gemiste hogere zet? Klik dan hier.

Labels: ,

27 augustus 2009

De interclub van Quercus staat voor de deur

Op 29 augustus hoopt Quercus Ronse 121 deelnemers te mogen ontvangen voor een namiddagvullend scrabble-event. Vorig jaar schoven 136 deelnemers aan voor een plaats. Indien niemand in extremis verstek geeft, zal het deelnemersveld met 11% teruglopen. Een onverwachte vaststelling waarvoor de verklaring niet meteen voor de hand ligt. De ploeg uit Ronse zet elk jaar haar beste beentje voor, dus daar zal het niet aan liggen. Een opvallend groot aantal clubs komt met drie à vier leden, net genoeg om een plaats in de clubuitslag af te dwingen. De clubs uit het West-Vlaamse Tielt, het Oost-Vlaamse Dendermonde, het Limburgse Tessenderlo en het Brabantse Sint-Pieters-Leeuw zullen met 7 à 8 spelers kwantitatief het best vertegenwoordigd zijn.




Via drie kanalen werd aangekondigd dat wegenwerken een vlotte intocht van Ronse kunnen bemoeilijken. Word je geconfronteerd met borden zoals hierboven afgebeeld, volg dan de opvallende, gelamineerde wegwijzers van Quercusfabrikaat en je zal probleemloos de zaal bereiken.

Het deelnemersveld bevat de namen van 59 A-spelers, 45 B-spelers en 17 niet-geklasseerden. Met Ronny Heylen, Herman Vanackere en Floris van Ouwerkerk ontbreken drie toppers. Benevens hen ontbreken nog elf spelers uit de ranking top 50. Hieronder vind je hun namen.




Na de wedstrijd in Ronse zullen de scores wegvallen die in 2008 in Rotterdam werden behaald. Velen kijken daar halsreikend naar uit, want eindelijk kunnen ze de historisch lage punten waarmee ze werden opgezadeld definitief gedag zeggen. Hieronder vind je de namen van de 10 NTSV-ers die een grote vooruitgang in de ranking mogen verwachten. Jos van Rooijen is de hoogst geklasseerde speelster die uitzicht heeft op een belangrijke progressie. De kans is groot dat ze de koppositie in de vrouwenranking zal inpalmen.


Ongetwijfeld zullen sommigen na afloop van de wedstrijd in Ronse hun rankingcijfers zien verslechteren. Deelnemen én goed spelen, is de enige manier om een terugval te vermijden. Hieronder vind je de namen van diegenen waarvoor dat het meest geldt.



Was je vorig jaar aanwezig in Ronse en wil je de wedstrijd van toen terug voor de geest halen? Klik dan
hier !

Ben je benieuwd naar de namen van de deelnemers? Klik dan
hier(=link) en vind de deelnemerslijst, gesorteerd op de huidige rankingpositie.