Scrabble Ranking

31 augustus 2008

Jannen De Ridder en de Kruiff rossen de anderen af in Ronse

Op zaterdag 30 augustus trokken 135 scrabbelaars in zomerse outfit naar Ronse. De zon deed haar uiterste best om er een mooie dag van te maken. Het terrasjesweer kon echter de verwoede denksporter niet buiten houden. Zij hadden hun zinnen gezet op een stevig potje scrabble.

Wil je voor lezing van het verslag de wedstrijd naspelen? Klik dan hier .

Zon, schaduw en opvallend veel sandalen in Ronse

Met ATOOM en WOVEN (= wuifden) werd de partij weinig spectaculair geopend. In beurt drie liet lettertrekker Julien Struyve de eerste en meteen makkelijkste scrabble op de deelnemers los. Uit de vele mogelijkheden verkoos de jury GEBUREND (geburen = naast iemand wonen). Riccardo Ounane en Omer Van Hoecke, twee kanshebbers op de overwinning, kregen een nulscore, en dat precies op een moment dat de overgrote meerderheid een scrabblescore liet noteren. De twee betrokkenen moesten hun ambitie bijsturen en trachten om de schade te beperken. De tweede scrabble kwam eraan in beurt vijf. KWINKTEN (kwinken = kwinkeleren, vrolijk zingen) bracht 101 punten op. Met THYMUS (=zwezerik) en ACINUS (=klierblaasje) ging men in beurten zes en zeven even de Latijnse toer op, om vervolgens met de scrabble OERDIER nog wat verder terug te gaan in de geschiedenis van onze moeder aarde. Na ZETE (=zitplaats) en ACINUSJE werd de pauze bereikt en konden de deelnemers gedurende een half uur van de namiddagzon gaan genieten. Een drietal had zich afgescheiden van de concurrentie. Jan de Kruiff van Lettergreep Amersfoort scoorde aan 95% en leidde met 506 punten. Jan De Ridder van Heureka Mechelen volgde op twee punten, en A5-speler Dave De Schacht van Zeekant Oostende stond verrassend op een derde plaats met 496 punten.


De tweede wedstrijdhelft begon meteen met een scrabble: INLOSSEN en SPIONNES waren zeker doenbaar, maar relatief weinig deelnemers vonden één van deze mogelijkheden. De jury liet in die beurt VONNISSE op de borden leggen, een keuze die de aanbouwmogelijkheden niet bevorderde. In beurt dertien konden een laatste keer alle blokjes worden weggelegd. Weinigen zagen echter MENGBAK of ONGEMAK. De andere mogelijkheid, nl. MAKINGEN (making = aanwijzing als erfgenaam), leverde de meeste punten op en werd dus gelegd. Na ASELECT (=willekeurig, gezegd van o.a. steekproeven) in beurt veertien volgden nog zeven beurten waarin maximaal 37 punten werden gescoord. En toch werd de rangschikking nog flink door elkaar geschud. Nullenregens voor o.a. ASELECTEN (beurt 16) en ASELECTST (beurt 20) zijn de grootste verklarende factoren. In de 21e beurt werd de partij met DUX op zijn Latijns afgesloten. De teller wees een totaalscore van 978 punten aan.

Jan De Ridder (940 pt.) had na de pauze zijn tweepuntenachterstand omgevormd in de kleinst mogelijke voorsprong. Jan de Kruiff (939 pt.) was blij met de tweede plaats, maar anderzijds vond hij die prestatie net niet goed genoeg. Alleen overwinningen bieden een totale voldoening. Cris Clonen (868 pt.) van Littera Tessenderlo eindigde op een derde plaats. Het verschil van 71 punten tussen de tweede en de derde geeft aan hoezeer de twee Jannen boven de concurrentie uitstaken. Willy Van Laethem van Peirt Dendermonde speelde eens te meer een sterke wedstrijd. In de ranking neemt hij de derde plaats over van Omer Van Hoecke. Dave De Schacht hield behoorlijk stand na de pauze. Een nulscore in beurt 13 omwille van verkeerde coördinaten deed hem op de vijfde plaats belanden. Corrie Hennekam die de laatste maanden wat weggezakt was in de ranking zette een prima prestatie neer en mocht een trofeetje voor haar zesde plaats in ontvangst nemen. Na zijn nulscore in beurt drie remonteerde Riccardo Ounane voortreffelijk. De zevende plaats en een rankingscore net boven de 90 RP waren uiteindelijk nog meevallers. Winnares bij de B-spelers werd Lida de Loos van De Wase Sint-Niklaas. Zij speelde haar beste interclub ooit en eindigde op een dertiende plaats.




De top drie


De top tien + beste B-speelster Lida (links)
(Klik op de foto voor een grotere weergave)




Het was Homerus Gent dat met de clubbeker mocht huiswaarts keren. De score op zich was niet zo fantastisch, doch geen enkele andere club deed beter. Littera, Fair Play en Blanco eindigden op een zuchtje van Homerus.



v.l.n.r. Hilde Goedefroot, Rob Rondou en Linda De Groote
(Klik op de foto voor een grotere weergave)

Wil je inzage in het wedstrijdblad met vermelding van de getrokken letters, gelegde woorden, de gemiste hogere zet en de mogelijke scrabbles? Klik dan hier.

28 augustus 2008

Vooruitblik op de interclub te Ronse

Op zaterdag 30 augustus zijn de NTSV-leden te gast in het Koninklijk Atheneum te Ronse. Quercus nodigde hen uit om deel te nemen aan haar elfde intercluborganisatie. De clubs uit Vlaanderen, Brussel en Nederland schreven in totaal 141 deelnemers in. Onder hen ook drie SBNL-leden die de NTSV-sfeer komen opsnuiven.

Ronse is met 24000 inwoners een klein provinciestadje, gelegen in een zuidwestelijke uithoek van Oost-Vlaanderen. Het stadscentrum is maar een boogscheut verwijderd van de taalgrens. Momenteel profileert de taalgrensstad zich als een cultuur-toeristisch centrum van waaruit men de natuur van de Vlaamse Ardennen kan ontdekken. Cultuurfanaten kunnen o.a. terecht in de crypten onder de Sint-Hermeskerk, terwijl natuurliefhebbers zich de groene en heuvelige vergezichten kunnen laten welgevallen. Sint-Hermes heeft Ronse een duwtje in de rug gegeven bij de ontwikkeling tot stad. Zo'n 900 jaar geleden begonnen geesteszieken af te zakken naar Ronse in de hoop dat Sint-Hermes hen soelaas zou bieden. Dat zorgde voor belangrijke economische impulsen. Veel later heeft de stad een "zot" laten beeldhouwen. Dat beeld wordt toeristisch uitgespeeld. Pittig detail nog: Sint-Hermes zou enkel geesteszieken van buiten Ronse kunnen genezen, de bewoners van Ronse laat hij zoals ze zijn.

De Vlaamse Ardennen in de buurt van Ronse

Op 30 augustus zullen de scrabbelaars de Sint-Hermeskerk en het uiitnodigende landschap links laten liggen. Zij komen naar Ronse voor het scrabbleonderonsje. Het deelnemersveld ziet er zeer sterk uit. Slechts twee spelers uit de ranking top-25 ontbreken. Ronny Heylen van Littera Tessenderlo en Jan Cornet van Vandalen Schoten. Liefst 68 andere A-spelers schreven zich in. Naast 57 B-spelers zullen ook 16 niet-geklasseerden aanwezig zijn. Wil je weten wie van de partij zal zijn? Klik dan hier(=link). Je vindt er de namen van de deelnemers, gesorteerd op hun positie in de ranking. Blanco Tielt is met elf leden het best vertegenwoordigd. Niet alleen kwantitatief maar ook kwalitatief komt de West-Vlaamse formatie sterk voor de dag. Een club die wil winnen zal Blanco moeten kloppen.


Na de wedstrijd in Ronse zullen de scores wegvallen die in 2007 in Sint-Niklaas werden behaald. Het ziet ernaar uit dat dat bovenaan in de ranking vooral een progressie zou kunnen inhouden voor Willy Van Laethem (+0,59 RP) en Jan de Kruiff (+0,75 RP). Jan Cornet is door zijn afwezigheid al zeker van een vooruitgang van 0,47 RP. Annemie De Waele van Heureka Mechelen ziet een score van 60,4 RP wegvallen en heeft uitzicht op een stijging van 1,85 RP. Ze zou in dat geval in de vrouwenranking sterk naderen op Erna Darcis en leidster Rita De Swaef. Hieronder vindt men de top tien van de kandidaat stijgers.



Een tiental NTSV-leden weten dat ze mogelijk meer dan 1 RP zullen terugzakken in de ranking. Goed presteren in Ronse, en liefst even goed dan in Sint-Niklaas 2007 is hun missie. De top tien van spelers die meer dan anderen in aanmerking komen voor een terugval in de ranking:


Rijd jij met de auto naar Ronse? Dan kom je via onderstaande link te weten hoe, hoe ver, en hoelang je moet rijden.



Een wegbeschrijving vanaf jouw woonplaats? Klik hier.


Wil je de bestaande scrabblerankings consulteren? Klik dan hier(=link). Je vindt er het onovertroffen rankingaanbod.