Scrabble Ranking

27 januari 2008

Omer Van Hoecke geeft ook in Gent iedereen het nakijken

Op zaterdag 26 januari kwamen 159 scrabbelaars samen in Gent. De tweede rankinginterclub van het seizoen stond op het programma. Dat de opkomst eerder groot mag genoemd worden, mag blijken uit het feit dat men moet teruggaan tot maart 2006 om een wedstrijd te vinden met een groter deelnemingsveld. Van de 28 NTSV-leden met een A1-, A2- of A3-ranking ontbraken alleen Rob Rondou, gelast met de taak van spelleider, Stefaan Roels en Alex Reymen van Littera Tessenderlo, Jos Leyssens van Chipka Aalst en Luc Moelants van Alfabet Putte. Ypsilon Heist was met 15 leden het best vertegenwoordigd. Fair Play Destelbergen en Blanco Tielt brachten beide dertien leden op de been.

Wil je voor de lezing van het verslag de wedstrijd naspelen? Klik dan hier

Rob Rondou spelleider van dienst

Bij aanvang van het spel nam de spelleider zijn zakje in de hand, en trok zevenmaal. Dat wat uit het zakje kwam, gaf hij prijs aan de zaal. In een mum van tijd was hij klaar. De deelnemers kregen drie minuten de tijd om een woord te produceren, bij voorkeur KINKY (= enigszins pervers), want dat leverde 16 punten meer op dan KWINK. In de tweede beurt konden met de vierklappers TOEKTEN of TOEKENT 44 punten verdiend worden. Enkele relatief makkelijke scrabbles dienden zich aan in de vierde beurt. De meesten maakten MARKANTE of AANMERKT. Iedereen onthield zich van het kinky klinkende NATMAKER, doch Van Dale kent dit woord en het kan dus terecht als MARKANTE anagram van AANMERKT gelden. Het volgens Google zeer ongebruikelijke AANMOERT (aanmoeren = een moer vaster draaien) leverde enkele punten meer op. In Nederlandse teksten het woord FUREUR (= onstuimige drift) terugvinden, is volgens Google een quasi onmogelijke opdracht, maar Van Dale heeft het woord toch opgenomen. Enkele deelnemers wisten dat en deden dat woord dan ook op het bord belanden. Verrassing alom toen de hoogste zet van de zesde beurt werd aangekondigd. Mieke Beks (zie foto) van Zandloper Lommel lukte als enige een scrabble. Met VOLHOEF (= een paardenhoef met bolle zool) smeerde ze alle deelnemers, inclusief die van 't Peirt Dendermonde, minstens 52 verliespunten aan. Proficiat Mieke! Het overgrote gedeelte van het deelnemersveld werd in de daaropvolgende beurt alweer met een gemiste scrabble geconfronteerd. HEUPDANS leverde 92 punten op. Dat de percentages na de wedstrijd laag zouden uitvallen, was na zeven beurten al met zekerheid geweten. Met GROUW (grouwen = gruwen) en BENG (= harde slag) kwamen voor de pauze nog twee haast ongekende Nederlandse woorden op het bord. Jan de Kruiff van Lettergreep Amersfoort (443 pt.) ging als leider de pauze in. Dat hij enkele beurten had moeten spelen zonder bril, die hij nota bene voor het spel ergens in de zaal had afgezet om ongehinderd te kunnen zoenen, had hem duidelijk geen parten gespeeld. Jan De Ridder volgde op twee puntjes, en een derde Jan, nl. Jan Cornet stond met 439 punten op de derde plaats. Hij moest daar wel het gezelschap dulden van een alweer sterk spelende Omer Van Hoecke.

Na de pauze bleven de scores zes beurten lang beperkt tot gemiddeld dertig punten. Verschuivingen in de tussenstand hadden vooral te maken met nulscores die werden uitgedeeld. In de zeventiende beurt kwam de vierde scrabble eraan. Het was niet echt mogelijk om een achterstand weg te werken, want daarvoor waren de mogelijke scrabbles te gemakkelijk. O.a. KOERSEND en KOERSTEN waren goed voor 89 punten, doch de jury koos voor KROESDEN. De achttiende beurt zou de stand nog wat wijzigen: CONVEXE leverde 44 belangrijke punten op. Na twintig beurten zat men door de voorraad klinkers heen, waardoor de tweede interclub van het seizoen erop zat. In geen enkele beurt hadden de deelnemers moeten onderdoen voor de computer. Omer Van Hoecke van Fair Play Destelbergen vergaarde 800 punten op een maximum van 928, en won hiermee zijn derde interclub op vier wedstrijden. Omer is een verbluffend sterke reeks aan het neerzetten, dikte zijn rankingscore met 1.18 RP aan en klimt zo naar de vierde plaats in de individuele ranking. Willy Van Laethem van Peirt Dendermonde werd tweede met 780 pt. Hij bleef vier andere spelers maar net voor: Ronny Heylen van Littera (779 pt.), Jan De Ridder van Heureke Mechelen (778 pt.), Frans Symons (778 pt.) en Danny Crabbé van Vinding Leuven (776pt.).



De top tien
(Klik op de foto voor een grotere weergave)

Romain Frickx van Vinding Leuven was net als in Heist ook in Gent de speler die zijn huidige rankingscore het meest overtrof. Hij zegt daardoor de B3-klasse definitief vaarwel, en zet zijn tocht op weg naar de A-klasses verder. Cécile Verstraete van Ypsilon Jette kreeg voor haar prestatie de trofee van de beste B-speler. Ze treedt terug binnen in de A5-rangen.




De Blanco-toppers Jef Debacker (83e) en Tina Verdonckt (100e) lieten het in Gent afweten. Littera Tessenderlo verzamelde dankzij Ronny Heylen, Frans Symons en Herman Theys slechts 23 plaatspunten, en mocht voor het eerst dit seizoen de clubtrofee in ontvangst nemen. Blanco Tielt blijft evenwel de clubranking aanvoeren.



Ronny Heylen, Herman Theys en Frans Symons
winnen voor Littera Tessenderlo de clubbeker

Wil je inzage in het wedstrijdblad met vermelding van de getrokken letters, gelegde woorden, de soloscrabble en de andere mogelijke scrabbles? Klik dan hier .

Wil je de volledige voorlopige uitslag inkijken? Klik dan hier .

23 januari 2008

Vooruitblik op de interclub van Homerus

Gent is een mooie stad. Het is echt de moeite waard om er eens een weekendje te vertoeven. Historische gebouwen bewonderen, het Patershol verkennen, winkelen in de Veldstraat, zich onderdompelen in de middeleeuwen door een bezoekje te brengen aan het Gravensteen, Jacob Van Artevelde -alias "De Wijze Man"- goedendag gaan zeggen op de Vrijdagmarkt, overweldigd worden door de ontelbare fietsen van kotstudenten in de buurt van het station, .... voor elk wat wils. Scrabbelaars die jaarlijks de Gentse interclub aandoen beseffen vaak niet dat ze slechts een forse boogscheut verwijderd zijn van een prachtige omgeving.


Jacob Van Artevelde op de Gentse Vrijdagmarkt


Zicht op de Gentse grachten
vanop de toren van het Gravensteen
(Klik op de foto voor een grotere weergave)


Met eenzelfde vastberadenheid als Jacob Van Artevelde zal Rob Rondou het spel leiden op de Gentse interclub. Vorig jaar trok hij acht scrabbles waardoor het maximum de 1200 puntengrens overschreed. De meest opvallende scrabble, tegelijk een soloscrabble, werd gevormd door Omer Van Hoecke van het naburige Destelbergen. Herman Vanackere van Ypsilon Heist leek aan de pauze op een overwinning af te stevenen, maar in de tweede wedstrijdhelft konden Jan De Ridder en Riccardo Ounane hem nog bijbenen. Wil je een stapje terugzetten in de tijd, consulteer dan het wedstrijdverslag van destijds in de archieven "januari 2007". De verwijzing naar deze archieven vind je in de grijze rechtermarge van deze blog.

Homerus Gent verkoos om de deelnemerslijst niet vrij te geven. Het feit echter dat negen dagen voor datum van het gebeuren geen na-inschrijving meer kon gebeuren, geeft aan dat de zaal waarschijnlijk zeer goed gevuld zal zijn. Misschien wordt het record van vorig jaar (157 deelnemers) gebroken.Wetende dat de Gentse interclub de resultaten van de wedstrijd in Heist, anno 2007, naar de archieven zal doen verhuizen, kunnen we stellen dat in de top van de ranking vooral Jan De Ridder en Omer Van Hoecke op een progressie mogen rekenen. Aangezien Rob Rondou niet kan deelnemen, is hij reeds zeker van een vooruitgang met 0.32 RP, waardoor hij zijn plaats in de top tien zal verstevigen. Toppers die het moeilijk zullen hebben om hun rankingscore te handhaven zijn Riccardo Ounane en Jef Debacker.

Indien we wat verder kijken dan de top, dan komen we namen tegen die nog met grotere zekerheid op- of neerwaarts in de ranking zullen verschuiven.




Zij die in Gent zullen aanwezig zijn: veel succes!
Zij die thuis blijven: hou www.duplicate-scrabble.be in de gaten en speel het spel nog dezelfde dag na.

6 januari 2008

Frans Symons wint in Heist

Wil je voor lezing van het verslag de wedstrijd naspelen? Klik dan hier

Het zeer mooie bloemstuk op de spelleiderstafel

Acht ingeschrevenen moesten in extremis passen voor de eerste interclub van 2008. Ypsilonvoorzitter Bertrand De Bouvere kon in totaal 143 deelnemers verwelkomen. Onder hen zestien leden van zijn eigen club. Met SMACK (= een pakje heroïne) werd het spel geopend. In de vier daaropvolgende beurten werden met CUEEN, DIEVE, FEEM en JUINDE eerder bescheiden punten binnengehaald. Ieder kreeg ruim de tijd om zich in te leven in het spel. En dat was nodig... want in de vijf volgende beurten boden de zeer interessante lettertrekkingen heel wat mogelijkheden. Drie scrabbles op een rijtje: eerst BANNENDE, daarna SLUWEREN en vervolgens het wat moeilijkere ONTROLLE. In de negende beurt werd de scrabblereeks even onderbroken met de zeer puntenrijke plakker KRAPS (63 pt.). Net voor de pauze zou de vierde scrabble SHORANGE (= een mix van sherry en jus d'orange) de tussenstand nog opdrijven tot 539 punten. De stand werd op dat moment aangevoerd door de twee auteurs van SHORANGE, nl. Frans Symons van Littera Tessenderlo (531 pt.) en Jan Cornet van Vandalen Schoten (512 pt.). Even verderop volgden Omer Van Hoecke van Fair Play Destelbergen (487 pt.), Stefaan Roels van Littera Tessenderlo (481 pt.) en Tina Verdonckt van Blanco Tielt (481 pt.).

Met VORKT werd de vork gezet in de tweede wedstrijdhelft. Nadien serveerde de spelleider een aantal beurten die niet echt moeilijk waren. Een vijfde scrabble deed in beurt zestien toch nog wat deining in de tussenstand ontstaan. Een mooie trekking met twee blanco's hield tal van mogelijkheden in, maar een reeds goed gevuld bord maakte het bijzonder moeilijk om een plaatsje te vinden voor een scrabble. De computer pakte uit met enkele mooie creaties, maar de deelnemers kregen van de jury enkel een scrabblebonus voor het wat bescheidenere BEDRAAIEN (iemand in iets bedraaien = iemand ergens bij betrekken, in iets verwikkelen ). De allerbelangrijkste zet moest echter nog volgen. De eindletter van BEDRAAIEN bood de mogelijkheid op een negenklapper, en die werd meteen benut. Relatief veel deelnemers produceerden INGEPOOT, INPOOTTE (inpoten = inplanten), INDOOPTE en zelfs KNOEIPOT. De enen zullen zeker geweest zijn van hun vondst, de anderen gingen misschien eerder de goktoer op. De score van 149 punten was in ieder geval zeer aanlokkelijk. Wie deze niet aan zijn totaal mocht toevoegen, kon een goede plaats in de eindstand vergeten. Zeer frustrerend voor de deelnemers die tot dan sterk speelden. Met LEM (lemmen = vleiend spreken) en BOY bereikte de maximumscore het zeer respectabele totaal van 1072 eenheden.

Winnaar in deze zeer sterk bezette wedstrijd werd Frans Symons. Hij leverde slechts 34 punten in, waarvan 23 in de beurt met BEDRAAIEN. Omer Van Hoecke werkte zich in de tweede wedstrijdhelft nog voorbij Jan Cornet. Omer sloot vorig seizoen af met twee overwinningen, en start dus in 2008 alweer met een zeer sterke prestatie.

Percy Alleweireldt van Coxhyde Koksijde eindigde op een 36e plaats en werd daarmee laureaat bij de B-spelers.



vlnr: Jan Cornet, Percy Alleweireldt, Omer Van Hoecke en
winnaar Frans Symons


Opvallend was ook de zeer sterke prestatie van B3-speler Romain Frickx van Vinding Leuven. Voor het eerst in zijn nog vrij korte scrabblecarrière liet hij bijna 100 deelnemers achter zich. Hij deed daarmee 19,42 rankingpunten beter dan zijn huidige rankingscore. Meer dan goed genoeg om het rijtje van de spelers met een sterke prestatie aan te voeren...



Sommige toppers en subtoppers deelden in de Heistse klappen. Cris Clonen, Jos Leyssens, en in mindere mate ook Willy Van Laethem zullen zich de aanvangswedstrijd van het nieuwe seizoen anders voorgesteld hebben.


Blanco Tielt kwam niet alleen numeriek sterk voor de dag. Ook sportief kende de West-Vlaamse club een topdag. Tina Verdonckt en Jef Debacker eindigden respectievelijk op een vierde en vijfde plaats. Hun clubgenoot Erik Vandenhende speelde zeer sterk en bekleedde de twaalfde plaats. De cluboverwinning kon dan ook moeilijk ontsnappen aan dit trio. Fair Play Destelbergen en Littera Tessenderlo openden het seizoen met een fraaie prestatie. Ook de clubs uit Koksijde (4de), Utrecht (5de), Ronse (6de) en Bilzen (8ste) kunnen met enige fierheid terugblikken op de wedstrijd.


Wil je inzage in het wedstrijdblad met vermelding van de getrokken letters, gelegde woorden, de gemiste hogere zetten, en de mogelijke scrabbles? Klik dan hier .

Wil je de volledige definitieve uitslag inkijken? Klik dan hier .

1 januari 2008

Ypsilon Heist bijt de spits af.

In 2008 zullen de duplicate-scrabbelaars mekaar op alweer veertien verschillende locaties in Vlaanderen en Nederland kunnen ontmoeten. Centraal staat steeds een interclubwedstrijd, maar ook de vriendschappelijke babbels voor, tijdens en na de partij maken het voor de meesten de moeite waard om zich te verplaatsen. Ypsilon Heist opent met haar organisatie de nieuwe reeks rankinginterclubs.

De stoelen zijn nog leeg, maar niet lang meer. Ypsilon is verheugd 151 deelnemers van 29 verschillende scrabblekernen een plaatsje te mogen geven. Als grootste club van het NTSV kan het zelfs 18 leden laten meespelen. Hun clubgenoten en sympathisanten zullen de organisatie dragen. Ook Blanco Tielt (11 dln.) en Littera Tessenderlo (10 dln.) zijn goed vertegenwoordigd. Opvallend is de grote belangstelling uit Oost- en West-Vlaanderen. Beide provincies zijn samen goed voor 93 deelnemers. De Antwerpse clubs daarentegen sturen samen slechts negen leden.

Opvallend is de nooit eerder geziene sterkte van het deelnemersveld. Met uitzondering van Jan De Ridder van Heureka Mechelen, leider in de ranking, en Jos van Rooijen van Lettergreep Amersfoort, momenteel als achtiende geklasseerd, zijn alle andere NTSV-ers uit de ranking top twintig ingeschreven. Subtoppers Michel Verfaillie van Fair Play Destelbergen, Luc Moelants van Alfabet Putte en kersverse Antwerpse kampioene Odrada Van De Vliet zullen ook niet van de partij zijn. De sterke opkomst garandeert een ijzersterke wedstrijd. Aan kandidaten voor de overwinning zal het niet ontbreken.

(scrabble-)sterren aan zee op 6 januari!

Na de wedstrijd zal de ranking eindelijk nog eens aangepast worden. Dit is enige tijd geleden. De uitslag van de wedstrijd in Heist zal worden toegevoegd aan de rankingcijfers. De prestaties die werden neergezet op de NTSV-interclub te Mortsel, in november 2006, zullen daarentegen verwijderd worden. Enkele toppers en subtoppers weten zich daardoor vrijwel verzekerd van een progressie in de ranking. De meest opvallende namen: Bert van der Loo (82.1 RP), Carla Adelaar (75.4 RP), Rina Van Mierlo (73.4 RP) en Rieke Bouman (70.2 RP). Mensen die minder graag afscheid nemen van de score die zij in Mortsel 2006 behaalden, zijn o.a. Bertrand De Bouvere (93.7 RP), Gerda Van Mierlo (92.3 RP), Marc Seghers (90.0 RP) en Anne Daniels (89.9 RP). Bertrand De Bouvere zal als spelleider zelfs niet de kans hebben om een andere goede score neer te zetten. Ook Anne Daniels zal afwezig zijn en kan haar score dus niet verdedigen.

Bij de aanvang van het nieuwe seizoen zullen de leden die transfereerden voor het eerst voor hun nieuwe club kunnen uitkomen. Dat geldt o.a. voor Rita De Swaef (Fair Play), Bert van der Loo (Heureka), Jan Mahieu (Blanco) en Karin Van Linden (Alfabet). Rekening houdend met de inschrijvingslijst kan gesteld worden dat favoriet Littera Tessenderlo aanstaande zondag vooral de versterkte clubs uit Tielt en Destelbergen als geduchte tegenstanders moet aanzien.

Ben je benieuwd naar de namen van de deelnemers? Werp dan hier (=link) een blik op de deelnemerslijst, zonder spelersnummer, maar wel gesorteerd op basis van de huidige rankingstand. Een goede reis naar Heist-aan-Zee!