Scrabble Ranking

27 augustus 2006

Jan De Ridder wint in Ronse een vierde interclub op rij

Op 26 augustus ontving Quercus Ronse 121 deelnemers op de elfde interclub van het seizoen 2006. De nummers vier en vijf uit de ranking, Riccardo Ounane van Chipka en Stefaan Roels van Littera waren niet van de partij. Er werd van wal gestoken met LISPEN (=fluisteren). De vier daarop volgende beurten leverden nooit meer dan 30 punten op, en het spel leek te evolueren naar een gesloten wedstrijd met weinig aanbouwmogelijkheden. In de zesde beurt kwam daar echter verandering in met de scrabble NASEINE (79 pt.), die het spel verbreedde tot tegen de rechter kantlijn. Dit alleen in scrabblemiddens gekende woord zorgde voor een belangrijke schifting in de voorlopige stand. Met DECADE (=periode van 10 dagen), HOMIGEN (=vunzige lieden) en WEMEN (=boerderijen die aan de Kerk toebehoren) volgden nog drie woorden die weinig bekendheid genieten bij Jan Modaal. De eerste wedstrijdhelft werd afgesloten met EXDATA (56 pt.), een naar mijn gevoel onterecht aanvaard meervoud van de financiële term ex-datum. De score aan de pauze bedroeg 388 punten, wat bijzonder laag is. Vader en zoon Jos en Bert Leyssens van Chipka Aalst voerden de tussenstand aan.


Jos en Bert Leyssens alweer in goede doen
(Klik op de foto voor een grotere weergave)

De tweede wedstrijdhelft werd geopend met FUTPEE (=krachtpatser). Twee beurten later konden voor de tweede keer alle letters weggespeeld worden, hetzij met VALWETJE (=natuurkundige wet waaraan vallende lichamen onderworpen zijn) voor 98 punten, hetzij met WATERVLO. De weinigen die één van deze scrabbles lukten, rukten stevig op in de voorlopige stand. Toen drie beurten later twee getrokken blanco blokjes heel wat scrabbles mogelijk maakten, zou de stand nauwelijks veranderen. Niemand zag of kende immers het puntenrijke VISFARCE (=mengsel van gemalen vis), waardoor het eerder makkelijke AFVRIEST (68 pt.) op het bord kwam. In de negentiende beurt werden alweer twee blanco's op de deelnemers losgelaten. De vinders van MYSTERIE, MYSTIEKE of MYSTIEKS konden toen nog een aantal plaatsen winnen in de stand. Na 21 beurten kwam er een einde aan het spel. De eindscore van 931 punten geeft aan dat vooral in de tweede wedstrijdhelft belangrijke punten te verdienen waren. Winnaar van de partij werd Jan De Ridder van Heureka Mechelen. Na Pasen 2006 nam hij deel aan vier interclubs, en hij won ze allemaal. De scrabble-crack der Lage Landen staat nu in de ranking met zeven overwinningen op 12 deelnames, waardoor een bijzonder hoge rankingscore bereikt wordt. Anne Daniels van Et*cetera Genk zag alle scrabbles waardoor ze verrassend op de tweede plaats eindigde, net voor Jos en Bert Leyssens.

De individuele uitslag (max. 931 pt.)

1. Jan De Ridder/ Mechelen / 891 pt. / 100 RP
2. Anne Daniels/ Genk / 841 pt. / 93.65 RP

3. Jos Leyssens/ Aalst / 838 pt. / 93.27 RP
4. Bert Leyssens/ Aalst / 835 pt. / 92.89 RP
5. Marleen Vandooren/ Deinze / 829 pt. / 92.13 RP
6. Jan Mahieu/ Deinze / 824 pt. / 91.50 RP
6. Gerda Van Mierlo/ Genk / 824 pt. / 91.50 RP
8. Annemie De Waele/ Mechelen / 820 pt. / 90.99 RP
9. Marcel Verstraete/ Gent / 811 pt. / 89.85 RP
10. Luc Steels/ Destelbergen / 807 pt. / 89.34 RP



De top-10 in Ronse
(Klik op de foto voor een grotere weergave)

Andere goede prestaties die opvallen in de individuele uitslag:

16. Bart Verbeke (B1) / Tielt / 788 pt. / 86.93 RP
19. Marijke Treur (B1) / Utrecht / 784 pt. / 86.42 RP

25. Urbain Derycke (B1) / Koksijde / 775 pt. / 85.28 RP

Enkele opvallende, minder goede prestaties:

28. Jan Cornet (A3) / Schoten / 771 pt. / 84.77 RP
30. Jan De Kruiff (A2) / Amersfoort / 768 pt. / 84.39 RP

33. Ronny Heylen (A2) / Tessenderlo / 762 pt. / 83.63 RP
37. Willy Van Laethem (A3) / Dendermonde/ 750 pt. / 82.11 RP
54. Omer Van Hoecke (A3) / Destelbergen / 702 pt. / 76.02 RP
72. Monique Antheunis (A4) / Aalst/ 675 pt. / 72.59 RP

De top-8 bestond uit twee leden van Heureka, Et*cetera, Chipka en Olympus. Van het sterke Littera Tessenderlo was geen spoor. De clubtrofee was uiteindelijk voor Et*cetera Genk, en dit mede dankzij Erna Darcis die dertiende werd. Met 21 plaatspunten verbeterde de Limburgse club de prestatie die ze eerder dit seizoen lukte in Gent. Toen werd gewonnen met 26 plaatspunten. Twee overwinningen op één seizoen geven aan dat steeds meer met Et*cetera Genk moet rekening gehouden worden!

De clubuitslag

1. Et*cetera Genk/ 21 / A. Daniels, G. Van Mierlo, E. Darcis
2. Blanco Tielt/ 48 / M. Deprez, B. Verbeke, P. Boussery
3. Heureka Mechelen/ 52 / J. De Ridder, A. De Waele, G. Faes
4. Peirt Dendermonde/ 66 / M. VD Nest, M. Seghers, W. Van Laethem
5. Fair Play Destelbergen/ 73 / L. Steels, N. De Smet, M. Verfaillie


De Genkse dames klopten Blanco, Heureka, Peirt, Fair Play, Littera, ...et cetera...
(Klik op de foto voor een grotere weergave)

9 augustus 2006

Uitnodigingen A- en B-kampioenschap

Op 1 september, en na verwerking van de uitslag van de interclub die op zaterdag 26 augustus plaatsvindt in Ronse, zal de doorlopende ranking gebruikt worden als instrument bij de uitnodigingen van de deelnemers voor het A- en B-kampioenschap. Alle NTSV-leden die op dat moment met een A-kwalificatie in de ranking voorkomen, kunnen deelnemen aan het A-kampioenschap. De NTSV-leden met een B-kwalificatie, zullen uitgenodigd worden om deel te nemen aan het B-kampioenschap. Wie na 1 augustus 2005 deelnam aan vier rankinginterclubs, zal maar in één van beide kampioenschappen mogen aantreden indien hij/zij ook inschrijft voor de wedstrijd in Ronse. Quercus sluit de inschrijvingen af op vrijdag 18 augustus.

Sommige leden zitten nog op de wip. Een slechte prestatie in Ronse kan inhouden dat een huidige A5-speler alsnog naar categorie B1 verhuist. Anderzijds kan een B1-speler na een goede prestatie eventueel nog de A5-categorie binnenduiken. Weet bovendien dat voor iedereen de resultaten van de interclub in Sint-Niklaas 2005 nog uit de ranking zullen geschrapt worden. Leden die deelnamen aan die wedstrijd zullen hun rankingscore zien veranderen, zelfs al schrijft men niet in voor de interclub in Ronse. Momenteel telt de ranking 94 A-spelers, en 95 B-spelers. De individuele kampioenschappen zullen plaatsvinden op 25 november in Oosterzele, gelegen in de buurt van Gent.

De huidige stand van de individuele ranking vindt men op http://www.duplicate-scrabble.be/ranking/default.html . Wie nog op de wip zit, en een blik werpt op de huidige cijfers, kan met behulp van een rekenmachine inschatten hoe groot de kansen zijn op deelname aan hetzij het A-, hetzij het B-kampioenschap.

7 augustus 2006

Zet 'm op, Alles Af!

Op 5 augustus werd bekend gemaakt dat Alles Af Antwerpen het initiatief genomen heeft om op 11 november 2006 een rankinginterclub te organiseren, en dit in samenwerking met "de buren" van Vandalen Schoten. De wedstrijd zal doorgaan in Mortsel. Bij aanvang van het lopende seizoen stond op 11 november de jaarlijkse interclub van Heureka Mechelen geprogrammeerd. Nadat bekend werd dat deze wedstrijd éénmalig niet zou doorgaan, konden andere clubs volledig conform bepalingen uit het Huishoudelijk Reglement een aanvraag indienen om een vervangende interclub te mogen organiseren. Alles Af deed dat bij monde van Leo Van Dievoort. De goedkeuring is er inmiddels. Het totaal aantal wedstrijden bereikt zo terug de 14 eenheden. Alle seizoensrankings zullen dus op 11 november in een definitieve plooi vallen. Er wordt misschien nog voor een titel of een ereplaats "gestreden", en dat op Wapenstilstand!

Een metropool zonder scrabbletoernooi, is als een haan zonder vedertooi. Misschien is het initiatief van Alles Af de eerste stap in de richting van een jaarlijks weerkerend Antwerps scrabbletreffen.