Scrabble Ranking

18 juni 2005

Syllabe Izegem wint de clubtrofee met een recordscore

Op 18 juni 2005 won Syllabe Izegem voor het eerst in haar bestaan de clubbeker op een rankinginterclub. Het werd een zeer spannende competitie. Dit blijkt duidelijk uit de uitslag:

1. Syllabe Izegem 61 pt.
2. Chipka Aalst 62 pt.
3. Heureka Mechelen 62 pt.
4. Ypsilon Heist 66 pt.
5. 't Peirt Dendermonde 70 pt.

Geen enkele club slaagde erin om drie leden vooraan in de uitslag te plaatsen. Een 17e plaats van Annie Lezy, ex aequo met haar clubgenoot Bram Wydooghe, en een 27e plaats voor Rosa Rosselle volstonden voor de cluboverwinning. De score van 61 punten is meteen de beste prestatie van de Izegemse club in het lopende seizoen. Nooit eerder won een club met zo'n puntenaantal de clubtrofee. Het record stond voorheen op naam van Olympus Deinze. Deze Oost-Vlaamse club won in januari 2004 de interclub van Ypsilon Heist met 36 plaatspunten. Het nieuwe record van Syllabe staat vermoedelijk nog jaren op de tabellen....


Eerste interclubzege voor Syllabe Izegem

Rita De Swaef wint milimeterspurt in Tessenderlo !

De 14e interclub van Littera Tessenderlo was ongelooflijk spannend. De deelnemers zullen daar weinig van gemerkt hebben, doch de jury en de wedstrijdleider raakten naargelang de wedstrijd vorderde meer en meer in de ban van de tussenstanden in de club- en de individuele uitslag.

De wedstrijd begon op een bijzondere manier. Alle 121 deelnemers openden de wedstrijd met ZACHTE voor 42 punten. In de vijfde beurt werd een eerste keer flink aan de boom geschud met de scrabble FEMELEN. Dit woord heeft in alle betekenissen een pejoratief bijklankje, doch dat zal de vinders ervan worst wezen. Twee beurten later diende er zich opnieuw een scrabblemogelijkheid aan, en alweer kreeg de voorlopige rangschikking een totaal ander beeld. BEZADIGD werd immers maar door een tiental deelnemers gevonden. Aan de pauze stond de tussenstand op 501 punten. Riccardo Ounane van Chipka Aalst leidde met 448 punten. De hoogst geklasseerde B-speler was op dat moment Lieve Van Bulck van Ypsilon Heist. Met 425 punten bekleedde ze de 14e plaats. Na de pauze werden nog 10 beurten gespeeld die samen goed waren voor 526 punten. Dit vooral dankzij twee scrabbles, nl. INSNEDE en REIGERS, en de bijzonder puntenrijke plakker TIK (81 pt.). Bij het ingaan van de laatste rechte lijn leidde Rita De Swaef van Olympus Deinze. Ze lag één puntje voor op Omer Van Hoecke van Fair Play Destelbergen, en twee puntjes op Jan De Ridder van Heureka Mechelen. Rita hield in de 20e beurt het hoofd koel. Omer deed nog een verwoede poging om voorbij Rita te jumpen, doch met "pafje" botste hij nog op een nulscore. Rita daarentegen sloot af met NAPJE en kon meteen nadien in haar nopjes zijn, want haar eerste interclubzege was een feit! Lieve Van Bulck eindigde als beste B-speelster op een zeer verdienstelijke 13e plaats.


Het podium:
Rita De Swaef verzekerde zich met "napje"
van het hoogste trapje
... (al blijkt dat niet meteen uit deze foto).

De 100 RP waren voor Rita De Swaef. Zij zal de top-30 van de ranking binnentreden. Jan De Ridder (99.68 RP) verbetert zijn score én zijn koppositie in de ranking. Jan Cornet (96.04 RP) deed eveneens een goede zaak. In de twee volgende interclubs staat hij echter voor een zware opgave. Telkens moet hij een score van 100 RP verdedigen. Coming man Danny Crabbé (94.94 RP) van Vinding Leuven zal zich in de ranking ongeveer op de 30e plaats vestigen. Van daaruit zal hij ongetwijfeld op de volgende interclubs zijn opmars voortzetten. Naast Rita De Swaef en Danny Crabbé eindigden ook Corrie Hennekam (94.46 RP) en Annemie De Waele (93.99 RP) als A4-speelsters in de top-10. Bert van der Loo (93.51 RP) zal ondanks een mooi resultaat in de ranking ongeveer ter plaatse blijven trappelen op een 15e plaats. Bertrand De Bouvere ruilde een score van 73.8 RP in voor één van 93.35 RP. Hij komt daardoor in de ranking op een negende plaats terecht. Omer Van Hoecke (92.41 RP) en Frank Jolie (90.19 RP) verbeteren hun rankingscore, doch ze zullen net als Bert daarmee niet meteen progressie maken. Riccardo Ounane zag in de tweede wedstrijdhelft - ondanks het warme weer - zwarte sneeuw, zo zegt hij zelf. Zijn score van 74.84 RP zal hem de tweede plaats in de ranking kosten.

15 juni 2005

Vooruitzichten interclub Littera

Er wacht de 123 ingeschrevenen een warm onthaal in Tessenderlo. De weermannen voorspellen immers dat op zaterdag 18 juni de Limburgse Kempen zullen ondergedompeld worden in tropische temperaturen. De deelnemers aan de Littera-interclub zouden wel eens problemen kunnen hebben om het hoofd koel te houden. Dit geldt misschien des te meer voor enkele toppers die onder vuur komen te liggen. Riccardo Ounane, Frans Symons, Willy Van Laethem en Cris Clonen hebben elk meer dan 95 RP te verdedigen. De kans dat hun rankingscore er zal op vooruitgaan na 18 juni is eerder klein. Een nieuwe knalprestatie is nodig!

Wie zal naar alle waarschijnlijkheid een mooie sprong voorwaarts maken? Als Jan de Kruiff zijn 82.6 rankingpunten (Putte 2004) kan inruilen voor een vijfde opeenvolgende A1- of A2- score, dan rukt hij wellicht op naar de vierde plaats. Bert Leyssens (78.2 RP) kan terug postvatten in de A2-klasse, Bertrand De Bouvere (73.8 RP) heeft een "ranking-top-10-plaats" in het vizier, Marleen Van Dooren (75.6 RP) zal weinig moeite hebben om nog verder te penetreren in de mannelijke rankingtop, en Alex Reymen (68.9 RP) kan eindelijk afscheid nemen van zijn rampscore van 13 maanden geleden.

Chipka Aalst, traditioneel sterk presterend in Tessenderlo, is favoriet voor de cluboverwinning.

Wijzigingen na de interclub van Chipka

Reeds 2/3 van het aantal interclubs (seizoen 2004-2005) ligt achter ons. De clubranking begint stilaan een definitieve vorm aan te nemen. Littera Tessenderlo (93 p.) is sterker dan ooit tevoren. Chipka Aalst (232 p.) lijkt al zeker te kunnen zijn van een rechtstreekse kwalificatie voor de bekerfinale. Tussen Fair Play Destelbergen (3e met 372 p.) en Vandalen Schoten (10e met 444 p.) hebben zich nog zes andere clubs genesteld. Alle azen ze allicht op een plaats in de top-5. Et*cetera Genk (5e met 393 p.) lijkt vast van plan om zich terug in 1e Afdeling te posteren.

Wytze Groen van Amersfoort, de beste B-speler in Lede, rukte in de ranking op van de 93e naar de 75e plaats (-18). Hij maakte de grootste vooruitgang. Wytze startte het jaar 2005 op de 75e plaats en is na een mindere periode terug de A-rangen komen vervoegen. Litteraan Herman Theys die zowel in Genk als in Lede in de top-10 eindigde, plukt daar momenteel de vruchten van. Hij sprong van plaats 67 naar 53 (-14). Carla Adelaar van Arendsoog deed een slechte zaak. Mede door een matige prestatie in Lede zakt ze naar een 59e plaats (+17). In de clubcompetitie van haar Amsterdamse thuisclub moest ze maar nipt de duimen leggen voor Bert van der Loo, momenteel 15e in de ranking. Dit geeft aan dat Carla momenteel niet op haar waarde geklasseerd staat. Alleen zij kan daar verandering in brengen. Carla, ben je er claar voor?

5 juni 2005

In Lede maten 149 deelnemers zich met elkaar. Rob Rondou won.

Chipka Aalst organiseerde op 4 juni voor de tiende maal een interclub. Voor het eerst ging die organisatie door in Lede, waar liefst 149 deelnemers te gast waren in een perfecte accommodatie. Dat Jan De Ridder en Riccardo Ounane, de nummers één en twee uit de ranking niet voor de overwinning in aanmerking kwamen, stond al vast voor aanvang van de partij. Samen met o.a. vader en zoon Leyssens, eveneens top-10 spelers, maakten zij deel uit van de jury. Er waren geen “echte” favorieten en dat kwam de spankracht van de wedstrijd ten goede.

In de derde beurt viel de eerste scrabble, nl. NAWERKE. Ook AANWERKE en WEGRAKEN waren mogelijk, hetgeen meteen inhield dat er nauwelijks afscheiding kon gemaakt worden. Dit gebeurde wel in de vijfde beurt. De maal-vier BENAUWE was goed voor 64 punten, terwijl andere vondsten hooguit 42 punten opbrachten. De eerste helft werd afgesloten met een zeer belangrijke zet. Met de getrokken letters konden drie scrabbles gevormd worden die ook elk konden gelegd worden op het bord: SLAMOND (84 pt.), MANSDOL (95 pt.) en DOLMANS (104pt.). Aan de pauze leidde Marleen Vandooren, en ze zette daarmee haar intentie om eerste vrouw te worden in de ranking kracht bij. De cruciale zet kwam eraan in de dertiende beurt. Een metaal dat bestaat uit een mengsel van hoofdzakelijk nikkel en chroom (--> de scrabble NICHROOM) was goed voor 116 punten. Alleen de vinders van de andere scrabble CHROMIUM (72 pt.) konden de schade enigszins beperken. De uitslag was in een definitieve plooi gevallen. Het duo dat met de mooie scrabble BENARDERS 85 punten verdiende, kon daar niets aan veranderen, temeer omdat met de niet-scrabbles TENDERS en STANDER respectievelijk 63 en 62 punten konden vergaard worden.

De overwinning en de 100 RP waren voor Rob Rondou van Homerus Gent. Voor het eerst, en vermoedelijk niet voor het laatst, slaagde Rob erin om de zege te behalen op een rankinginterclub. Marleen Vandooren (2e met 97.99 RP) wordt eerste vrouw in de ranking. Willy Van Laethem (3e met 96.33 RP) en Jan De Kruiff (4e met 93.01 RP) stappen beiden over van de A3- naar de A2-categorie. Stefaan Roels (5e met 92.89 RP) ziet zijn rankingscore dalen omdat er een RP van 97.9 wegvalt. Samen met twee A5-clubgenoten, nl. Hilde Machiels (9e) en Herman Theys (12e), zorgde Stefaan ervoor dat de cluboverwinning en de daarbij horende bierkorf door Littera Tessenderlo werden binnengehaald. Het is meteen de 8e cluboverwinning op 11 interclubs. Wil grootste concurrent Chipka met de bierkorf de Limburgse dorst naar overwinningen lessen………? Ze hebben wel lef(fe)!

De nieuwe officieuse ranking-top-5:
1. Jan De Ridder 95.13 RP
2. Riccardo Ounane 94.18 RP
3. Ronny Heylen 92.14 RP
4. Frans Symons 91.22 RP
5. Jan De Kruiff 91.11 RP


Rob Rondou, in een bedje van nikkel en chroom